Türk siyasetinde yeni dönemin başlangıcı! AK Parti iktidarında 22’inci yıl

AK Parti, Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 22 yıldır Türkiye siyasetinde derin izler bıraktı. İlk kez 3 Kasım 2002’de seçmen karşısına çıkan parti, Erdoğan’ın simge haline gelen balkon konuşmalarıyla güç kazandı. AK Parti, 2007’deki referandumla Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin yolunu açarak Türkiye’de yeni bir siyasi dönem başlattı.

Türk siyasetinde yeni dönemin başlangıcı! AK Parti iktidarında 22’inci yıl

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), 14 Ağustos 2001 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan’ın “aydınlığa açık, karanlığa kapalı” sloganıyla siyasi arenaya adım attı. Parti, kurulduktan 15 ay sonra, 3 Kasım 2002’de ilk kez seçmen karşısına çıkarak iktidara geldi. Bu seçim sonrası Erdoğan, gelenekselleşecek balkon konuşmalarının ilkini yaparak, zaferi halka hitapla taçlandırdı. Balkon konuşmaları zamanla Türk siyasetinde AK Parti’nin zafer simgesi haline geldi.

AK Parti, Türkiye tarihinde önemli bir yer edinen partilerden biri olarak, 22 yıl içinde 7 genel seçim, 3 cumhurbaşkanlığı seçimi, 5 yerel seçim ve 3 halk oylamasına imza attı. Partinin, üst üste üç kez oy oranını artırarak tek başına iktidara gelmesi, siyasi başarı hikayelerinden biri olarak kaydedildi. Bu süreçte AK Parti, Türkiye’ye 4 başbakan ve 2 cumhurbaşkanı kazandırdı.

Özellikle 2007 referandumunda alınan “Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi” kararı, Türkiye siyasetinde yeni bir dönemin kapısını araladı. Bu adım, 2014 seçimlerinde Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmesine zemin hazırladı. Erdoğan, 11 yıllık başbakanlık sürecinde gerçekleştirdiği yapısal dönüşümler ve sessiz devrimlerle halkın oylarıyla Cumhurbaşkanı seçilen ilk isim olarak tarihe geçti. Erdoğan’ın doğrudan millet iradesiyle en üst makama gelmesi, Türkiye’deki yönetim sistemini de yeniden şekillendirdi.

Türk siyasetinde yeni dönemin başlangıcı! AK Parti iktidarında 22’inci yıl

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.